Monday 29 September 2014

Szarlotka (puolalainen omenapiirakka)

Täyte


Puolikas sitruuna ( tai enemmän, jos tykkää kirpeästä täytteestä ja omenat eivät ole kovin happamia)
6 suurta omenaa, ulkomaisista suosikkini tähän on vähän yllättäen Golden Delicious
4 rkl fariinisokeria
1 rkl kanelia

Taikina

450g vehnäjauhoja (vajaa 7 dl)
1 tl leivinjauhetta

200g suolaamatonta voita
225g hienoa ruokokidesokeria (runsas 2,5dl)
3 keltuaista ja 1 kokonainen huoneenlämpöinen muna
1 rkl luonnonjogurttia
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
1 tl vaniljauutetta


Raasta sitruunan kuori ja jätä se odottamaan taikinaa. Kuori ja pilko omenat isoon kasariin ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää fariinisokeri, kaneli ja 2 dl vettä. Keitä 5min ja jätä omenat jäähtymään liemeen. 

Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi tai sekoita muruiksi. Lisää sokeri, keltuaiset ja muna, jogurtti, sitruunankuori ja vaniljauute ja sekoita. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä se palloksi. Jaa pallo kahteen osaan. 

Kääri toinen puoli taikinasta kelmuun ja laita se pakastimeen tunniksi. Voitele n. 20x30cm uunivuoka. Kauli toinen puoli taikinasta niin, että se täyttää vuoan pohjan ja painele se puoliväliin reunoja. Pistele taikinaa haarukalla ja paista sitä 180 asteessa noin 15min. 

Laita omenat ja puolet niiden keitinliemestä vuokaan. Raasta päälle pakastettua taikinaa. Paista 180 asteessa 40-45min lisää, kunnes päällinen on kypsynyt kultaiseksi. 





No comments:

Post a Comment